BELI PRODUK HIRAQ SECARA ONLINE. TIADA CAJ PENGHANTARAN!

Selasa, 27 September 2011

Harus Baca; Orang kita



As salam..

Sharing is caring ;) haha
Artikel ni pun aku nak share jugak. sebab; artikel ni dapat men'clear'kan kekonpiusan aku selama ni. Dan aku harap ia juga dapat memberi manfaat kat korang semua yek..

Specially pasal kenduri arwah tu. aku pernah baca yang ada mazhab mengharam kan kenduri arwah. Dan seperti yang aku pernah baca jugak, sepatut nya kenduri arwah tu ada lah tidak sama sekali seperti yang kita selalu buat. Tak ada pulak alim ulama / mufti2 yang nak tegur. Mungkin dah terlalu menjadi kebiasaan ;)

Tapi kalau nak buat majlis kerja kahwin, aku ada jugak dengar yang khusus nya masyarakat felda ni macam sikit sama sikit memberi barang2 kering contoh nya untuk kegunaan masa majlis nanti.

Kalau bab kematian tabung khairat pernah lah aku dengar. Macam kat kampung aku, diaorang kutip duit untuk satu2 famili dengan kadar yang ditetap kan. Then bila ada kematian, famili tu tak payah keluar duit untuk membeli kain kapan, kayu nak buat keranda, etc.. tapi lepas tu kena ganti balik lah. Belum ada lagi rasa nya tabung untuk buat kenduri arwah haha..

Macam berbelit je ek apa yang aku tulis ni. Aku nak explain pun aku bukan lah 'yang arif', so korang baca lah seterus nya kat link bawah ni.


http://malay.uptomu.net/2011/09/amalan-terbaik-tapi-terbalik.html

2 ulasan:

  1. artikel mcm ni elok dikongsi2kan coz masyarakat kita byk ikut adat.

    BalasPadam
  2. tau x pe.. kekadang konpius.

    BalasPadam