BELI PRODUK HIRAQ SECARA ONLINE. TIADA CAJ PENGHANTARAN!

Khamis, 13 Oktober 2011

Pesanan untuk Insan yang bergelar Suami.


Mungkin ramai yang dah terbaca artikel ni..
Tapi aku tetap nak share, sebab aku rasa best sangat2..

Lagi pun rasa nya ramai kaum2 isteri mengalami nasib yang sama mcm ni..
Dan tak pernah pun mengeluh..
Segala nya di lakukan demi cinta nya kepada keluarga.
Bukan minta penghargaan, sekadar sedikit belas untuk sama2 meringan kan beban.
Perkahwinan tu kan satu perkongsian hidup.. susah dan senang kongsi lah sama2.
Jangan yang sorang tu jek yang lintang pukang buat itu dan ini, yang lagi sorang tu dok relaks je. Tak pun tahu nak mengarah je.. Naik berasap telinga ni.. kang anak jin dah kuar, bergegar rumah hahaha

Layan je lah eh..

Pesanan Buat Suami..


1. Selalu menghargai usaha dan penat lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali - kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan atau cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami & lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal.

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah atau menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dgn isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dgn ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati.. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau isteri rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

p/s: pas ni kalau husband masing2 dh bertaubat, wife jgn pijak kepala pulak k.. hehe
10 Pintu Syaitan Di Alam Nyata..


Sempena hari jumaat yang mulia ini, ni ada lagi entry utk kita share sama2 ye kwn2 hehe..


10 Pintu Syaitan Di Alam Nyata.

Pintu-pintu tersebut tidak boleh terbuka kecuali jika seseorang mengetahui pintu-pintu tadi. Syaitan tidak boleh terusir dari pintu tersebut kecuali jika seseorang mengetahui cara syaitan memasukinya. 
Cara syaitan untuk masuk dan apa saja pintu-pintu tadi adalah sifat seorang hamba dan jumlahnya amatlah banyak.

Pada masa ini kami akan menunjukkan pintu-pintu tersebut yang merupakan pintu terbesar yang setan biasa memasukinya. Semoga Allah memberikan kita pemahaman dalam permasalah ini.

Pintu pertama:
Ini adalah pintu terbesar yang akan dimasuki syaitan iaitu hasad (dengki) dan tamak. Jika seseorang begitu tamak pada sesuatu, ketamakan tersebut akan membutakan, membuat tuli dan menggelapkan cahaya kebenaran, sehingga orang seperti ini tidak lagi mengenal jalan baik atau buruk.

Begitu pula jika seseorang memiliki sifat hasad, syaitan akan menghias-hiasi sesuatu seolah-olah menjadi baik sehingga disukai oleh syahwat padahal hal tersebut adalah sesuatu yang mungkar.

Pintu kedua:
Iaitu marah. Ketahuilah, marah dapat merosak akal. Jika akal lemah, pada masa itulah tentara syaitan akan melakukan serangan. Mereka akan mentertawakan manusia jika manusia terbawa amarah. Pada keadaan kita seperti ini, segeralah berwudhu kerana marah terjadi akibat hembusan api jahanam, padamkan dengan air wudhu.
 
Pintu ketiga:
Iaitu sangat suka menghias-hiasi tempat tinggal, pakaian dan segala perabot yang ada. Orang seperti ini sungguh akan sangat rugi kerana umurnya hanya dihabiskan untuk tujuan ini.

Pintu keempat:
Iaitu kenyang kerana telah makan banyak makanan. Keadaan seperti ini akan menguatkan syahwat dan melemahkan untuk melakukan ketaatan pada Allah. Kerugian lainnya akan dia dapatkan nanti di akhirat.

Pintu kelima:
Iaitu tamak pada orang lain. Jika seseorang memiliki sifat seperti ini, maka dia akan berlebih-lebihan memuji orang tersebut padahal orang itu tidak memiliki sifat seperti yang ada pada pujiannya.

Akhirnya, dia akan mencari muka di hadapannya, tidak mahu memerintahkan orang yang disanjung tadi pada kebajikan dan tidak mahu melarangnya dari kemungkaran.
 
Pinta keenam:
Iaitu sifat selalu tergesa-gesa dan tidak mahu bersabar untuk perlahan-lahan. Padahal terdapat sebuah hadits dari Anas, di mana Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,

"Sifat perlahan-lahan (sabar) berasal dari Allah. Sedangkan sifat ingin tergesa-gesa itu berasal dari syaitan." (Hadits ini diriwayatkan oleh Abu Ya'la dalam musnadnya dan Baihaqi dalam Sunanul Qubro. Syaikh Al Albani dalam Al Jami' Ash Shoghir mengatakan bahwa hadits ini hasan)

Pintu ketujuh:
Iaitu cinta harta. Sifat seperti ini akan membuat berusaha mencari harta bagaimana pun caranya. Sifat ini akan membuat seseorang menjadi bakhil (kedekut), takut miskin dan tidak mahu melakukan kewajiban yang berkaitan dengan harta.

Pintu kelapan:
Iaitu mengajak orang awam supaya ta'ashub (fanatik) pada madzhab atau golongan tertentu, tidak mahu beramal selain dari yang diajarkan dalam madzhab atau golongannya.

Pintu kesembilan:
Iaitu mengajak orang awam untuk memikirkan hakIkat (kaifiyah) dzat dan sifat Allah yang sukar dicapai oleh akal mereka sehingga menjadikan mereka menjadi ragu dalam masalah paling penting dalam agama ini iaitu masalah aqidah.

Pintu kesepuluh:
Iaitu selalu berburuk sangka terhadap muslim lainnya. Jika seseorang selalu berburuk sangka (bersu'uzhon) pada muslim lainnya, pasti dia akan selalu merendahkannya dan selalu merasa lebih baik darinya.

Seharusnya seorang mukmin selalu mencari udzur dari saudaranya. Berbeza dengan orang munafik yang selalu mencari-cari 'aib orang lain.

Rasa nya ramai di antara kita mempunyai sifat2 seperti di atas kan.. Kalau tak semua pun mungkin salah satu dpd di atas, atau mungkin 2, atau mungkin 3.. 

Ada yang sebahagian nya, dah menjadi habit, dan ada pulak yang di jadi kan hobi.

Ada antara nya sudah menjadi sifat buruk dlm diri yg susah nak kita hindar / kikis..

Tak apa lah, sesungguh nya manusia itu tiada yang sempurna. Hanya Allah jua yang sempurna.

Dan yang pasti nya, pintu taubat sentiasa terbuka selagi ajal kita belum tiba, dan selagi dunia belum kiamat!

Sempurna kah solat kita?


As salam.. selamat hari jummat semua ;)
Oleh kerana hari ni hari jumaat, so tak ada entry2 pasal duniawi ye utk hari ni.
Buat serabut kepala jek kan..

Nak share 1 artikel mengenai solat. Solat fardhu yang kita kerja kan 5 kali sehari. Cukup ke 5 kali tu?
Atau cuma buat 2-3 kali je sehari, atau pun seminggu sekali pada hari jummat je. Ada jugak yang bersolat 2 kali je setahun time raya je ;) Manusia, memang macam2 ragam nya.

Tak payah cakap orang lain, aku sendiri pun macam tu. Kekadang macam2 alasan aku beri kan untuk diri aku sendiri utk melengah-lengah kan solat. Baru demam sikit dah malas nak solat, terbaring jek. Dalam hati berharap semoga Allah paham, "kan aku sakit, hari ni excuse lah tak payah solat.. hehe"

Dan sesungguh nya Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Dia sentiasa memberi kan aku petunjuk dalam kelalaian ku.. Thank you Allah ;)

Bila baca artikel kat bawah ni, terasa kerdil nya diri ku.
Bila solat tak pernah nya kusyuk dan tawaduk. Fikiran melayang ntah kemana-mana, kekadang sampai dah masuk rakaat ke berapa pun lupa.. hehe Astaghfirullahalazim..

Muhasabah Diri;

(S) Wahai yang empunya diri,sudahkah engkau selesai menunaikan solat??
(J ) Sudah ...alhamdulillah.........
(S) Semasa engkau mengucap allahuakhbar dalam takbiratul ihram.Adakah
hatimu turut sama membesarkan allah
(J ) Tidakk......Kalau begitu engkau sebenarnya tidak bertakbiratul ihram
(S) Semasa engkau membaca iftitah...engkau mengatakan inna solati wanusuki
wamahyaaya wamamatii lillahi rabbil a'lamin(maksudnya:-sesungguhnya
solatku,ibadahku,hidupku dan matiku kerana allah tuhan sekelian alam
adakah engkau merasakan bahawa solat yang engkau kerjakan itu
merupakan solat engkau yang terakhir,kerana maut boleh menjemputmu
pada bila-bila masa
(J) Tidak.....kalau begitu engkau sebenarnya tidak membaca iftitaf kerana
engkau tidak menghayati dan mempraktikkan bacaan mu
(S) Semasa engkau ruku' dan sujud adakah engkau tunduk menghinakan dirimu
yang dhaif itu dan meninggikan allah....
(J) Tidak.....kalau begitu engkau sebenarnya tidak ruku' dan sujud pun kerana
engkau masih merasakan dirimu itu lebih dari makhluk allah yang lain.sifat
bongkak ,sombong,riak dan segala sifat mazmumah masih lagi tebal dalam
hatimu yang menyebabkan engkau lalai dalam solatmu.....
ingatlah engkau akan di campakkan kedalam neraka wail kerana engkau
telah lalai dalm solatmu.....Solatmu bukan sahaja tidak diterima oleh allah...
tetapi menjadi satu ma'siat yang akan diazab oleh allah di akhirat nanti....Astaghfirullahal azimmm.....diri akukah itu?????

Ya Allah berilah kepada ku kekuatan untukku memperbaiki solatku

Ya Allah permudahkan lah diriku untuk mengingati engkau,mensyukuri ni'mat engkau dan memperbaiki amalanku terhadap engkau...amin........Renung2 kan dan selamat beramal ;)

Bantuan Rakyat - RM500/-

Timbalan Menteri Kewangan - Datuk Dr Awang Adek Hussin

As salam..
Apa komen korang mengenai bajet 2012..
Best ke, tak best ke..
So far, aku belum jumpa lagi orang bersyukur and cakap Alhamdulillah..
Ada jugak yang merungut;

"Alah.. orang keje gomen je naik gaji dapat bonus, orang keje swasta ni apa citer.. dah lah harga barang semua naik, tapi gaji tak naik2.." 

Yang pasal harga barang semua naik tu memang pasti, aku yang peniaga kecil ni memang terasa sangat tempias nya. Semalam, terkedu aku kat depan kaunter kedai mamak tu. Beli 3 barang je total RM19/-.. Giler kentang betol!

Minggu lepas beli telur 15 biji = RM 4.50, semalam aku beli telur 15 biji = RM 5.00..aikss.. memang kena soal siat lah mamak tu dgn aku. Mesti mamak tu pening kepala agak nya kalau ada 10 customer ngiau macam aku ni haha.. Mamak tu cakap harga telur memang kejap turun kejap naik, dia tak tentu..Dia cakap dari minggu lepas harga telur dah naik RM0.32 sen sebiji, sekarang ni harga telur naik lagi kepada RM0.33 sen sebiji..  Aku cuma menunjuk kan reaksi muka bengang and tak puas hati kat mamak tu. Then angkat kaki blah lah.. hehe

Apa yang menyebab kan harga telur turun naik tak menentu ye.. ikut mood ayam nak bertelur ke apa?
Semalam dah keluar kat berita, banjir teruk kat Thailand mengganggu proses pengeksportan beras dari Thailand.. elehhh.. macam aku tak tahu. Tu ura2 harga beras nak naik lah tu.. Dah paham sangat keadaan kat Malasysia ni. Tapi, apa kena mengena banjir kat Thailand dgn harga telur naik.. tak nampak langsung kesinambungan nya.. 

Haha.. terlupa pulak aku dgn tujuan asal aku taip entry hari ni. Sakit hati melampau dgn harga telur naik dari semalam tak habis lagi.. kehkehkeh. Astaghfirullahalazim..

Dengar2 nya masa bajet hari tu, PM announce nak bagi bantuan RM500/- kat pendapatan seisi rumah yang RM3000 dan kebawah.. Pas ni semua declare gaji kecik lah ni. Macam driver2 kat opis aku ni. Kalau nak minta bantuan sekolah utk anak2 semua declara gaji kecik.. Gaji RM4000 potong terus jadi RM1800. Tapi bila nak beli kereta, beli itu ini terus declare gaji mahal2.. 

Mengikut kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek, pengagihan bantuan kewangan ini akan diberi secara berperingkat2 tanpa penetapan masa, mulai Januari tahun depan. LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) telah di lantik menjadi agensi utama pelaksanaan bantuan ini memandangkan agensi berkenaan mempunyai fail2 cukai bagi pembayar cukai yang aktif mahupun tidak. 

LHDN juga akan turut mengguna pakai sistem e-Kasih Jabatan Masyarakat (JKM) bagi mendapatkan maklumat rakyat yang benar2 layak menerima bantuan. Rakyat yang belum mendaftar dengan e-kasih boleh mendapatkan borang permohonan di website LHDN. Borang2 juga boleh di dapatkan di kaunter2 LHDN di seluruh negara dan pengagihan nya akan di umum kan dari masa ke semasa.

Antara agensi lain yang turut terlibat ialah, Bank Simpanan Nasional (BSN), Bank Negara, serta POS Malaysia.

Syarat2 kelayakkan pula ialah, keseluruhan pendapatan seisi rumah ialah RM 3000 dan kebawah. Ia di ambil kira dengan mencampurkan pendapatan suami,isteri dan anak2 yang tinggal bersama. Namun persoalan bagi anak2 yang tinggal berasingan masih di bincang kan.

"soal isi rumah, seorang tapi sudah berkerja dan bayar zakat sendiri, saya rasa dia layak. Namun, ini kita akan pasti kan kemudian dan masuk kan dalam isu2 yang perlu di jelas kan..." Datuk Dr Awang Adek Hussin

Ada harapan ke korang termasuk dalam golongan yang di nyatakan..
Macam mana pulak kalau pendapatan suami + isteri ialah dalam RM3200 tapi mempunyai anak ramai, mungkin dalam 3 orang.. Macam mana dgn nasib diaorang ni ek. 
Tambah2 lg kalau dok kat bandar JB yang semua orang tahu kos sara hidup paling tinggi kat Malaysia ni.
Dok menyewa rumah flat kos rendah tingkat 3 sewa sebulan RM600/-.. Amek kau!

Hopefully, kerajaan akan kaji lebih mendalam lagi. Dah alang2 nak beri bantuan, biar sama rata ye.