BELI PRODUK HIRAQ SECARA ONLINE. TIADA CAJ PENGHANTARAN!

Isnin, 31 Oktober 2011

Kemuliaan Ibu Mengandung



Alhamdulillah, hari ni dapat info yg sgt2 menarik pada aku hehe..

Tak tahu ler nape lately, dah 2-3 mlm asik mimpi baby jek.. Dah sampai seru nak tambah lagi satu gak nye. hehe

Pas tu masa singgah kedai mamak beli roti pagi tadi, ada satu akak tu masuk kedai sambil dukung baby yg sgt2 lah gebu nye. Memang aku tak boleh control diri aku, terus je pi kat akak tu then agah2 baby tu. Geram sgt dgn pipi dia yg tembam and mata dia yg bulat, alis mata nya yg hitam, kulit nya yg putih gebu, badan nya pejal.. iskk geram nye.

Abid mesti suka kalau dapat adik gak nyer..

Tapi dia manja sgt lah. sikit2 nak mintak dukung. Then baru tadi hubby aku cakap, dia kat Giant sebab nak beli kan Abid Yakult dgn Milo. Abid merajuk dari pagi tadi sebab tak bekal kan dia Yakult utk ke rumah nenek dia. Mengekek2 aku ketawa. Dah pandai merajuk anak mama yang sorang ni.

Yang buat aku ketawa sebab terbayang kan gelagat nya bila merajuk, especially muka nya yang cemberut tu and mulut nya yang memuncung.. and dia akan merungut ntah apa2 dgn suara yg perlahan dan pelat. Memang tak faham langsung dgn apa yg dia cakap.. Nak mintak pujuk lah tu.. kehkehkeh

Tengok lah tahun depan kalau ada rezeki, InsyaAllah mcm nak tambah anggota baru. Teringin nak anak perempuan pulak. Kalau tengok baju2 baby girl, alahai syahdu je kat hati ni.

Tapi nak kena tengok jugak keadaan kewangan family. Perancangan keluarga itu penting tau! Nak kena buat bajet yg mencukupi, so nanti tak akan ada keperluan yg akan terabai. Anak2 adalah amanah Allah, kena pelihara ia sebaik nya. Kalau beri makan, kena beri makanan yang terbaik, didikan yang terbaik. Itu semua akan di tanya di akhirat kelak. Walaupun aku tahu, tiap seorang Hamba Allah yg lahir di dunia telah di tentukan rezekinya, tapi rezeki tak akan datang bergolek, ye tak? ;) Nantilah, bincang dgn encik hubby dulu hehe..


Kelebihan Ibu Hamil;

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.…

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …

5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.

7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat

Anak-anak adalah amanah dari ALLAH s.w.t. dan ianya sebahagian dari ujian ALLAH s.w.t. kepada kita hamba-hambaNYA. Firman ALLAH s.w.t. : ” Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.? ” (Al-Quran Surah At-Taghabun, 64 : 15)

Sebagai ujian, ianya akan dipertanggungjawabkan. Orang yang malang ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya tidak membawa kebaikan kepadanya di akhirat.
Rasulullah SAW diberitakan telah bersabda :
“Tahukah engkau siapakah orang yang mandul.? Berkata para sahabat : Orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak. Lalu Rasulullah SAW berkata Orang yang mandul itu ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya itu tidak memberi kemanfaatan kepadanya sesudah ia meninggal dunia.
(Maksud Al-Hadith )

artikel ni saya amik dari uptomu.net. thanks for sharing ;)

Jumaat, 21 Oktober 2011

Servis macam ni pun ada ke?

Aku wat entry ni bukan bertujuan utk melucah yer.
Cuma terkejut + pelik.. servis macam ni pun ada ke.

 Di Jepun terdapat satu kumpulan amal yang menggelar kumpulan mereka "Whitehands" yang membantu orang2 cacat yang tidak dapat bermasturbasi secara normal beronani. Ditubuhkan pada tahun 2008 dan sehingga kini telah meluaskan operasi nya sehingga ke 18 buah daerah di Jepun.

Salah seorang yang mendapatkan perkhidmatan kumpulan Whitehands ialah lelaki ini. Dia sangat2 berterima kasih kerana ada kumpulan amal seperti ini. Dahulu nya dia berasa sangat terseksa dan menderita kerana orang cacat juga mempunyai dorongan nafsu seperti lelaki normal yang lain. Kini sudah 3 tahun dia menggunakan perkhidmatan kumpulan ini.


Caj untuk perkhidmatan ialah 3500 Yen untuk 15 minit, 5500 Yen untuk 30 minit dan lebih 10,000 Yen untuk 1 jam.

Yang terlintas kat kepala aku; kalau kerja amal tak kena bayar. Free je ye tak. Ni siap bayar per hours tu, dah macam langgan pelacur pulak. Giler kentang betul!

sumber: thanks tu Dhaniels.com

Kasih si kecil

Selamat pagi sabtu semua.. ;)
hari ni kerja half day ke..
pada yg bercuti mesti seronok kan.. ya beda bedooo

Hari ni aku nak share pasal kisah si anak kecil yang mempunyai hati yang besar. Si kecil ini bernama Dong Xinyi dari Shandong, China. Dia baru berumur 3 tahun tapi dah boleh memikul tanggung jawab untuk menjaga ayah nya yang berumur 26 tahun  kerana menghidapi penyakit lumpuh akibat kemalangan. Ibu nya pula menghilang kan diri setelah ayah nya di dapati lumpuh setelah kemalangan.

Setiap hari adik Xinyi melakukan rutin yang sama. Menyediakan air untuk mandian ayah nya. Merawat dan membersihkan kotoran ayah nya serta menyediakan segala keperluan ayah nya.






Adik Xinyi di lahirkan dalam sebuah keluarga petani di kota Huanghia daerah Shandong, China pada tahun 2007. Beberapa bulan kemudian ibu nya membawa nya keluar dari rumah setelah ayah nya mengalami lumpuh akibat kemalangan. Namun awal tahun ini, si ibu telah mengirimkan kan Xinyi kembali kepada ayah nya. Tidak di ketahui mengapa ibu nya melakukan begitu. Dan semenjak saat itu dia mula merawat ayah nya.


 sedang membuat persiapan untuk menyediakan makan malam untuk ayah tersayang


Bahagia nya ibu bapa yang di anugerah kan anak seperti ini kan. 
Di kaulah kupu-kupu syurga ;)

sumber: terima kasih RuangHati.com

Ibu gila! Mandi kan anak dalam mesin basuh hingga mati..


Disana sini kekejaman terhadap kanak2 berleluasa..
Mungkin kerana mereka insan yang lemah, tidak berdaya untuk melawan, jadi kita sering menjadikan nya tempat untuk melepas kan kemarahan..

Ini memang kerja gila, semesti nya langsung tidak berperikemanusiaan. Sanggup membunuh anak yang di kandung nya sendiri.

Di Tokyo, seorang ibu di tahan polis kerana menyebab kan kematian anak nya dengan memasuk kan anak nya ke dalam mesin basuh yang sedang berpusing. Dia juga mengakui telah beberapa kali melakukan nya dengan menutup mulut anak nya dengan kain serta mengikat tangan dan kaki nya kemudian menyuruh nya duduk di dalam mesin basuh yang penuh dengan air dan kemudian menggerak kan mesin basuh tersebut.

Menurut harian Asahi, ibu terbabit telah bercerai dengan suami nya sejak tahun 2008. Dan semenjak itu lah dia mula mendera anak nya..

Kesian nya si kecil ku.. Tahun2 yang penuh azab bagi mu.. Semoga kau bersemadi dengan aman bidadari kecil ku..

kau pergi jua sayang.. ;(


Kau pergi jua sayang..

Adik Wang Yue Yue telah di sahkan meninggal dunia awal pagi tadi setelah hampir seminggu bertarung nyawa di hospital.

Sebak di dada mengundang air jernih mengalir dari kelopak mata aku. Kesian pada si kecil yang malang ni.

Adik Yue Yue di sahkan meninggal kerana kegagalan sisem badan nya berfungsi. Sebelum itu dia tidak sedarkan diri dan menyukar kan para doktor untuk menyelamat kan nya kerana otak nya tidak lagi berfungsi.

Jika itu yang terbaik untuk mu, ku relakan sayang..


“Selamat tinggal Yue Yue, tiada lagi kenderaan di syurga.
“Yue Yue, selamat tinggal, dan jangan lagi dilahirkan sebagai rakyat China pada masa depan,” antara tulisan yang diluahkan oleh bloger di China mengenai kematiannya.


Khamis, 20 Oktober 2011

Dia adalah kupu-kupu syurga


As salam..
Alhamdulillah, syukur pd Yang Maha Esa kerana dapat lagi kita bersua di blog yg tak seberapa ni.
Bukan malas nak update blog ni atau pun tak ada masa.
Tapi aku mencari bahan yang betul2 bermanfaat dan boleh membangkit kan kesedaran atau pun mengembalikan sifat insan dalam diri kita.

Bila memandang kan keadaan sosial masyarakat kita, keinsafan itu datang dalam hati aku. Yup, semua orang berlumba2 mencari duit, mencari kesenangan, mencari kekayaan tapi itu cuma material je, jangan biarkan rohani kita miskin dan haus dengan sifat2 keinsanan.

Lagi-lagilah gejala pembuangan bayi dan penderaan kanak2 yang berleluasa sekarang ni amat meruntun naluri ku.. ;(

Dalam kita sibuk berkerja menunaikan segala tugas dan amanah, jangan di lupa akan tanggung jawab dan amanah yang satu ini.. anak2 kita. Mereka bukan saja perlukan makan dan pakai, tapi juga belaian dan peluk cium daripada kedua ibu bapa.

Semuanya bermula di rumah. Selalu nya, bagaimana kita di didik akan menjurus bagaiman cara kita mendidik anak2 kita pula. Tapi sekarang para ibu kebanyak kan nya ibu2 yang educated. Ilmu untuk mendidik boleh diperolehi dari pelbagai sumber.

Aku sendiri memang tegas terhadap anak aku. Setiap kali aku marah pada nya (selalu nya kena cubit sekali  kat peha hehe) aku akan menjelas kan kenapa aku marah dan  kenapa aku melarang dia daripada melaku kan nya. Bila dia berhenti menangis aku akan memeluk dan mencium nya, dan menasihati nya agar tidak mengulangi nya lagi.

Ajaran islam sendiri menyeru umat nya untuk mengasihi anak2..

"Ciumlah anak mu kerana pahala setiap ciuman itu di balas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalam nya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak."

"Barangsiapa keluar ke pekan muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anak nya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak di seksa di akhirat kelak."

Lagi satu yang aku perasan, ibu2 sekarang macam berlumba2 pakai kan anak2 mereka dgn fesyen2 yang tekini. Amat lah tak elok rasa nya pakai kan anak2 perempuan dgn pakaian yang terdedah sana sini (walau pun kecik lagi) dgn alasan "kesian dia, panas!"

"Muliakan anak2 dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anak mereka dalam keadaan jahil, dia turut menanggung tiap2 dosa yang di lakukan oleh anak nya itu.."

Sangat2 besar peranan dan tanggung jawab ibu bapa. Sayangi lah anak2 kita kerana mereka umpama kupu-kupu syurga.

Please stop pembuangan bayi dan penderaan kanak-kanak. It hurts me so mush.. ;(

Selasa, 18 Oktober 2011

Rahsia No Peribadi Mu ;)



Korang mesti try ni tau.. best!
Cuba kenal pasti nombor peribadi korang.
Pastu tengok jawapan nya, sesuai tak dengan diri korang.

Kebetulan, nombor peribadi aku huraian nya memang sebiji kena batang hidung aku.. haha
Patut lah, masa kat sekolah dulu kawan aku pernah tegur;

 " Kau ni Salina, lebih baik diam ler dpd bercakap. kau kalu bercakap memang makan dalam. Iskkk panas telinga aku ni"..

"Haha.. ye ke? Abis, aku elok2 dok diam, kau kacau.."

Normally, aku rasa aku ni boleh disifat kan agak pendiam. Aku tak suka sangat cakap2 kosong. Duduk berlonggok ramai2 mengumpat tu lagi lah memang bukan aku. Bukan aku tak suka campur orang, tapi entah lah.. tu memang bukan aku.

Tapi jiwa aku sangat2 peka dan sensitif. kepala otak aku sentiasa berfikir utk buat itu dan ini. Berfikir tentang hal2 dunia dan akhirat. Tentang masa depan generasi akan datang, masa depan dunia, bumi kita.. Gejala sosial yang sangat2 kritikal, manusia yang sudah hilang pertimbangan dan sifat2 insan.. Tentang buruk baik bajet 2012 (realiti atau fantasi.. hehe), hal2 ekonomi negara dan dunia, perang kat palestin bila lah penamat nya.. bla bla bla tu semua aku fikir.. hahaha

Dan kekadang aku sangat ego. Ni lah satu sifat aku yang sangat2 aku risau. Takut jadi munafik dan lupa diri pulak. Astaghfirullahalazim.. semoga Allah melindungi aku dpd sifat2 jahat ni.

Senang aje nak cari nombor peribadi kita ni. Cuma tambah kan saje nombor2 tarikh lahir kita tu. contoh nya; tarikh lahir kita 19/10/2011 = 1+9+1+0+2+0+1+1 =15. pas tu kita tambah kan lagi, 1+5 = 6. Jadi 6 adalah nombor peribadi kita.

Nak tahu huraian nya klik link kat bawah ni yer;

Rahsia No Peribadi ~ Up To Mu
tq for sharing ;)

Haiwan yang ganas pun tau belas kasihan..


Mesti tengok video ni! Wajib.. terutama sekali kepada korang yang mempunyai ciri2 yang menjurus kepada kezaliman.

Haiwan yang ganas ni pun ada perasaan bersalah dan belas kasihan.

Tak sangka, monyet yang di serang nya utk di jadikan habuan rupanya tengah pregnant.
Dan tak di sangka2, tengah dia kerkah monyet tu, tiba2 terkeluar baby monyet..
Terus dia tak jadi makan monyet tu, tapi merawat si baby monyet tu..

Korang tengok lah sendiri, mana lah tahu kot2 boleh membersih kan kembali hati kita yang sudah mula di tumbuhi tompok2 hitam..

"Tak cukup manusia ke kita ni?"




Rasa nya, kebanyakkan kita dah tgok video ni kan. Sama ada kat internet atau pun kat saluran berita di TV3. Dua hari berturut2 TV3 menyiarkan video ni.

Memang hancur luluh hati aku bila tngok seluruh badan (termasuk kepala) budak tu berbalut, sedang bertarung nyawa kat hospital .. bederai laju air mata ni masa tengok video ni kat tv3.

Berapa ramai manusia yang lalu lalang kat jalan tu, ada yang berhenti tapi cuma utk melihat saja. Macam melihat bangkai kucing yang dah penyek kena langgar treller. Sedangkan itu adalah tubuh kanak2 kecil yang parah di langgar dan masih lagi bernyawa!

Susulan berita semalam melaporkan yang pemandu lori tu sedar dia telah melanggar kanak2 malang tu tapi memang berniat utk membiarkan nya kerana di China gantirugi/saman (tak ingat sangat fakta yg pemberita tu baca, kerana terlalu emosi..) kepada mangsa kemalangan yang hidup lebih tinggi daripada mangsa kemalangan yang mati...

Tu negara orang, negara kita sendiri tak kurang hebat nya;


Sampai hati ke korang nak tengok gambar ni.. maafkan aku jika terlalu emosi, tapi memang setan jer yang sanggup buat macam ni. Manusia yang tak ada agama..
Cerita di sebalik gambar ni;


BETONG: Hanya kerana teman lelaki tidak mahu menerima anak luar nikah dalam kandungannya, seorang pelajar berusia 16 tahun mengelar bayi perempuan baru dilahirkannya sehingga mati dan perut terburai di bilik asrama sekolahnya di sini, semalam.

Kejadian menggemparkan itu berlaku kira-kira jam 7.40 pagi dan pelajar tingkatan empat terbabit dikatakan melahirkan bayi cukup sifat sebelum dia mengelar bayinya yang masih hidup itu dengan pisau pemotong sayur sepanjang 15 sentimeter.

Sumber berkata, sebelum kejadian, pelajar terbabit dikatakan gagal hadir ke kelas sehingga menimbulkan rasa curiga seorang guru lelaki berusia 41 tahun yang kemudian ke bilik asramanya.

Menurutnya, sebaik tiba di bilik pelajar berkenaan, guru itu terkejut apabila mendapati satu mayat bayi perempuan cukup sifat berlumuran darah di atas lantai berhampiran katil suspek.“Terdapat sekurang-kurangnya tujuh kesan kelaran pada belakang tubuh, leher, tangan, rusuk selain perut bayi itu sehingga menyebabkan isi perut terburai.

Aku menyifat kan nya satu penghinaan kepada masyarakat manusia seluruh dunia.
kalau kita masih lagi boleh di sifat kan sebagai seorang manusia yang berakal dan mempunyai sifat insan.

Kepada semua bidadari kecil ku di seluruh dunia, semoga Allah akan sentiasa melindungi mu sayang..

Isnin, 17 Oktober 2011

Manusia yg lebih hina daripada setan!

Perbuatan yg dilakukan oleh manusia yg lebih hina dpd syaitan!

kesian nya dgn si comel ni..
mana pergi nya sifat insan dalam diri manusia..
Tak dapat aku bayang kan keadaan kucing ni di azab..
Ya Allah, Engkau beri lah balasan yang setimpal kepada manusia yang zalim ini.

u'olls tahu tak yang kucing ada lah binatang kesayangan nabi kita, Nabi Muhamad s.a.w.
Rasa nya seumur aku 5-6 tahun lagi arwah nenek aku dah ajar aku perkara ni. And sampai sekarang aku ingat dan ajar kan kepada anak aku pulak.. 

Pada aku, mempunyai sifat belas kasihan pada haiwan adalah perkara basic. Kalau dalam diri kita tak ada perasaan belas kasihan kepada haiwan, kemungkinan besar kita juga tidak mempunyai perasaan belas kepada sesama manusia.

Islam juga menuntut kita berbuat baik bukan hanya kepada manusia, malah kepada haiwan dan juga tumbuh2an.. dan aku yakin semua agama mengajar penganut nya utk berbuat baik kepada semua makhluk.
Betul tak?

Jumaat, 14 Oktober 2011

ELEVATOR Robbery Gone Wrong !!! Chinese Woman Fight Back As MMA Style ?...


haha.. caiyukk caiyukk
ni barulah girls power kan..

hopefully semua wanita di luar sana at least ada basic martial arts.
Bukan nak cari gaduh. Utk pertahan kan diri dari serangan2 yang tak di duga.
At least bila keadaan emergency mcm ni kita tak mati akal. Tak lah terlopong tengok beg kita kena ragut. Nak tunggu bantuan sampai, duit kita dah habis peragut tu buat joli..

Girls powerrrr!

Magik Criss Angel Kantoi!



Ni aku dedicated kan specially for my beloved husband.. haha
Hari2 tak kira siang ke, malam ke suka sangat tengok citer magik2 ni..
Ada 1 citer yang kat NTV7 tu, citer yang kantoi kan teknik2 silap mata.. suka sangat dia dok layan.
Citer2 trick silap mata pakai kad pun dia layan..
Pas tu flash card anak aku jadi mangsa.
Then aku dgn anak aku jadi penonton dia.
Dia pun tiru balik lah card trick tu.. mama dgn Abid layan je lah. Dah kitaorang bertiga je kat rumah.
Tak layan kang kecik ati.. hahaha


Moral nya; jangan langgar lampu merah!



Houhh..
Ni kalau dapat tengok betul2 depan mata, memang boleh demam ni.
Sebulan pun belum tentu korang dapat lupa kan. Memang asik terbayang2 depan mata jek.
Otak pulak balik2 asik ulang tayang rakaman jek..

Moral nya, bila dah nak sampai traffic light tu perlahan kan lah kelajuan kenderaan anda..Jangan langgar lampu merah k.

Ingat lah orang2 yang tersayang. Kalau tak pun, sayangi lah diri sendiri.. hehe
Drive safely k ;)

Lawak: Dilarang Meniru Di Kelas

Untuk penutup hari ni, aku nak share pic ni kat korang semua, maklum lah musim2 exam dah dekat kan.
Kepada pihak sekolah, dilarang meniru aksi ini utk di praktik kan kepada pelajar ye.
kang kena saman dgn mak bapak, aku tak nak bertanggung jawab ye haha..

Di larang meniru.. hehe


Serius.. lawak sesangat.
Bila aku tengok gambar ni memang berdekak..
Sape punya idea lah ni, wat niaya anak murid je.

Pihak sekolah telah mengambil tindakan yang agak extreme (pada aku bangang) kepada pelajar2 nya demi untuk membanteras gejala meniru semasa exam..

sekarang ni kalu nak meniru dah macam2 gaya dah. mana musim nak jeling2 orang sebelah lagi. hahaha

Khamis, 13 Oktober 2011

Pesanan untuk Insan yang bergelar Suami.


Mungkin ramai yang dah terbaca artikel ni..
Tapi aku tetap nak share, sebab aku rasa best sangat2..

Lagi pun rasa nya ramai kaum2 isteri mengalami nasib yang sama mcm ni..
Dan tak pernah pun mengeluh..
Segala nya di lakukan demi cinta nya kepada keluarga.
Bukan minta penghargaan, sekadar sedikit belas untuk sama2 meringan kan beban.
Perkahwinan tu kan satu perkongsian hidup.. susah dan senang kongsi lah sama2.
Jangan yang sorang tu jek yang lintang pukang buat itu dan ini, yang lagi sorang tu dok relaks je. Tak pun tahu nak mengarah je.. Naik berasap telinga ni.. kang anak jin dah kuar, bergegar rumah hahaha

Layan je lah eh..

Pesanan Buat Suami..


1. Selalu menghargai usaha dan penat lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali - kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan atau cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami & lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal.

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah atau menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dgn isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dgn ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati.. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau isteri rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

p/s: pas ni kalau husband masing2 dh bertaubat, wife jgn pijak kepala pulak k.. hehe




10 Pintu Syaitan Di Alam Nyata..


Sempena hari jumaat yang mulia ini, ni ada lagi entry utk kita share sama2 ye kwn2 hehe..


10 Pintu Syaitan Di Alam Nyata.

Pintu-pintu tersebut tidak boleh terbuka kecuali jika seseorang mengetahui pintu-pintu tadi. Syaitan tidak boleh terusir dari pintu tersebut kecuali jika seseorang mengetahui cara syaitan memasukinya. 
Cara syaitan untuk masuk dan apa saja pintu-pintu tadi adalah sifat seorang hamba dan jumlahnya amatlah banyak.

Pada masa ini kami akan menunjukkan pintu-pintu tersebut yang merupakan pintu terbesar yang setan biasa memasukinya. Semoga Allah memberikan kita pemahaman dalam permasalah ini.

Pintu pertama:
Ini adalah pintu terbesar yang akan dimasuki syaitan iaitu hasad (dengki) dan tamak. Jika seseorang begitu tamak pada sesuatu, ketamakan tersebut akan membutakan, membuat tuli dan menggelapkan cahaya kebenaran, sehingga orang seperti ini tidak lagi mengenal jalan baik atau buruk.

Begitu pula jika seseorang memiliki sifat hasad, syaitan akan menghias-hiasi sesuatu seolah-olah menjadi baik sehingga disukai oleh syahwat padahal hal tersebut adalah sesuatu yang mungkar.

Pintu kedua:
Iaitu marah. Ketahuilah, marah dapat merosak akal. Jika akal lemah, pada masa itulah tentara syaitan akan melakukan serangan. Mereka akan mentertawakan manusia jika manusia terbawa amarah. Pada keadaan kita seperti ini, segeralah berwudhu kerana marah terjadi akibat hembusan api jahanam, padamkan dengan air wudhu.
 
Pintu ketiga:
Iaitu sangat suka menghias-hiasi tempat tinggal, pakaian dan segala perabot yang ada. Orang seperti ini sungguh akan sangat rugi kerana umurnya hanya dihabiskan untuk tujuan ini.

Pintu keempat:
Iaitu kenyang kerana telah makan banyak makanan. Keadaan seperti ini akan menguatkan syahwat dan melemahkan untuk melakukan ketaatan pada Allah. Kerugian lainnya akan dia dapatkan nanti di akhirat.

Pintu kelima:
Iaitu tamak pada orang lain. Jika seseorang memiliki sifat seperti ini, maka dia akan berlebih-lebihan memuji orang tersebut padahal orang itu tidak memiliki sifat seperti yang ada pada pujiannya.

Akhirnya, dia akan mencari muka di hadapannya, tidak mahu memerintahkan orang yang disanjung tadi pada kebajikan dan tidak mahu melarangnya dari kemungkaran.
 
Pinta keenam:
Iaitu sifat selalu tergesa-gesa dan tidak mahu bersabar untuk perlahan-lahan. Padahal terdapat sebuah hadits dari Anas, di mana Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda,

"Sifat perlahan-lahan (sabar) berasal dari Allah. Sedangkan sifat ingin tergesa-gesa itu berasal dari syaitan." (Hadits ini diriwayatkan oleh Abu Ya'la dalam musnadnya dan Baihaqi dalam Sunanul Qubro. Syaikh Al Albani dalam Al Jami' Ash Shoghir mengatakan bahwa hadits ini hasan)

Pintu ketujuh:
Iaitu cinta harta. Sifat seperti ini akan membuat berusaha mencari harta bagaimana pun caranya. Sifat ini akan membuat seseorang menjadi bakhil (kedekut), takut miskin dan tidak mahu melakukan kewajiban yang berkaitan dengan harta.

Pintu kelapan:
Iaitu mengajak orang awam supaya ta'ashub (fanatik) pada madzhab atau golongan tertentu, tidak mahu beramal selain dari yang diajarkan dalam madzhab atau golongannya.

Pintu kesembilan:
Iaitu mengajak orang awam untuk memikirkan hakIkat (kaifiyah) dzat dan sifat Allah yang sukar dicapai oleh akal mereka sehingga menjadikan mereka menjadi ragu dalam masalah paling penting dalam agama ini iaitu masalah aqidah.

Pintu kesepuluh:
Iaitu selalu berburuk sangka terhadap muslim lainnya. Jika seseorang selalu berburuk sangka (bersu'uzhon) pada muslim lainnya, pasti dia akan selalu merendahkannya dan selalu merasa lebih baik darinya.

Seharusnya seorang mukmin selalu mencari udzur dari saudaranya. Berbeza dengan orang munafik yang selalu mencari-cari 'aib orang lain.

Rasa nya ramai di antara kita mempunyai sifat2 seperti di atas kan.. Kalau tak semua pun mungkin salah satu dpd di atas, atau mungkin 2, atau mungkin 3.. 

Ada yang sebahagian nya, dah menjadi habit, dan ada pulak yang di jadi kan hobi.

Ada antara nya sudah menjadi sifat buruk dlm diri yg susah nak kita hindar / kikis..

Tak apa lah, sesungguh nya manusia itu tiada yang sempurna. Hanya Allah jua yang sempurna.

Dan yang pasti nya, pintu taubat sentiasa terbuka selagi ajal kita belum tiba, dan selagi dunia belum kiamat!

Sempurna kah solat kita?


As salam.. selamat hari jummat semua ;)
Oleh kerana hari ni hari jumaat, so tak ada entry2 pasal duniawi ye utk hari ni.
Buat serabut kepala jek kan..

Nak share 1 artikel mengenai solat. Solat fardhu yang kita kerja kan 5 kali sehari. Cukup ke 5 kali tu?
Atau cuma buat 2-3 kali je sehari, atau pun seminggu sekali pada hari jummat je. Ada jugak yang bersolat 2 kali je setahun time raya je ;) Manusia, memang macam2 ragam nya.

Tak payah cakap orang lain, aku sendiri pun macam tu. Kekadang macam2 alasan aku beri kan untuk diri aku sendiri utk melengah-lengah kan solat. Baru demam sikit dah malas nak solat, terbaring jek. Dalam hati berharap semoga Allah paham, "kan aku sakit, hari ni excuse lah tak payah solat.. hehe"

Dan sesungguh nya Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Dia sentiasa memberi kan aku petunjuk dalam kelalaian ku.. Thank you Allah ;)

Bila baca artikel kat bawah ni, terasa kerdil nya diri ku.
Bila solat tak pernah nya kusyuk dan tawaduk. Fikiran melayang ntah kemana-mana, kekadang sampai dah masuk rakaat ke berapa pun lupa.. hehe Astaghfirullahalazim..

Muhasabah Diri;

(S) Wahai yang empunya diri,sudahkah engkau selesai menunaikan solat??
(J ) Sudah ...alhamdulillah.........
(S) Semasa engkau mengucap allahuakhbar dalam takbiratul ihram.Adakah
hatimu turut sama membesarkan allah
(J ) Tidakk......Kalau begitu engkau sebenarnya tidak bertakbiratul ihram
(S) Semasa engkau membaca iftitah...engkau mengatakan inna solati wanusuki
wamahyaaya wamamatii lillahi rabbil a'lamin(maksudnya:-sesungguhnya
solatku,ibadahku,hidupku dan matiku kerana allah tuhan sekelian alam
adakah engkau merasakan bahawa solat yang engkau kerjakan itu
merupakan solat engkau yang terakhir,kerana maut boleh menjemputmu
pada bila-bila masa
(J) Tidak.....kalau begitu engkau sebenarnya tidak membaca iftitaf kerana
engkau tidak menghayati dan mempraktikkan bacaan mu
(S) Semasa engkau ruku' dan sujud adakah engkau tunduk menghinakan dirimu
yang dhaif itu dan meninggikan allah....
(J) Tidak.....kalau begitu engkau sebenarnya tidak ruku' dan sujud pun kerana
engkau masih merasakan dirimu itu lebih dari makhluk allah yang lain.sifat
bongkak ,sombong,riak dan segala sifat mazmumah masih lagi tebal dalam
hatimu yang menyebabkan engkau lalai dalam solatmu.....
ingatlah engkau akan di campakkan kedalam neraka wail kerana engkau
telah lalai dalm solatmu.....Solatmu bukan sahaja tidak diterima oleh allah...
tetapi menjadi satu ma'siat yang akan diazab oleh allah di akhirat nanti....



Astaghfirullahal azimmm.....diri akukah itu?????

Ya Allah berilah kepada ku kekuatan untukku memperbaiki solatku

Ya Allah permudahkan lah diriku untuk mengingati engkau,mensyukuri ni'mat engkau dan memperbaiki amalanku terhadap engkau...amin........



Renung2 kan dan selamat beramal ;)

Bantuan Rakyat - RM500/-

Timbalan Menteri Kewangan - Datuk Dr Awang Adek Hussin

As salam..
Apa komen korang mengenai bajet 2012..
Best ke, tak best ke..
So far, aku belum jumpa lagi orang bersyukur and cakap Alhamdulillah..
Ada jugak yang merungut;

"Alah.. orang keje gomen je naik gaji dapat bonus, orang keje swasta ni apa citer.. dah lah harga barang semua naik, tapi gaji tak naik2.." 

Yang pasal harga barang semua naik tu memang pasti, aku yang peniaga kecil ni memang terasa sangat tempias nya. Semalam, terkedu aku kat depan kaunter kedai mamak tu. Beli 3 barang je total RM19/-.. Giler kentang betol!

Minggu lepas beli telur 15 biji = RM 4.50, semalam aku beli telur 15 biji = RM 5.00..aikss.. memang kena soal siat lah mamak tu dgn aku. Mesti mamak tu pening kepala agak nya kalau ada 10 customer ngiau macam aku ni haha.. Mamak tu cakap harga telur memang kejap turun kejap naik, dia tak tentu..Dia cakap dari minggu lepas harga telur dah naik RM0.32 sen sebiji, sekarang ni harga telur naik lagi kepada RM0.33 sen sebiji..  Aku cuma menunjuk kan reaksi muka bengang and tak puas hati kat mamak tu. Then angkat kaki blah lah.. hehe

Apa yang menyebab kan harga telur turun naik tak menentu ye.. ikut mood ayam nak bertelur ke apa?
Semalam dah keluar kat berita, banjir teruk kat Thailand mengganggu proses pengeksportan beras dari Thailand.. elehhh.. macam aku tak tahu. Tu ura2 harga beras nak naik lah tu.. Dah paham sangat keadaan kat Malasysia ni. Tapi, apa kena mengena banjir kat Thailand dgn harga telur naik.. tak nampak langsung kesinambungan nya.. 

Haha.. terlupa pulak aku dgn tujuan asal aku taip entry hari ni. Sakit hati melampau dgn harga telur naik dari semalam tak habis lagi.. kehkehkeh. Astaghfirullahalazim..

Dengar2 nya masa bajet hari tu, PM announce nak bagi bantuan RM500/- kat pendapatan seisi rumah yang RM3000 dan kebawah.. Pas ni semua declare gaji kecik lah ni. Macam driver2 kat opis aku ni. Kalau nak minta bantuan sekolah utk anak2 semua declara gaji kecik.. Gaji RM4000 potong terus jadi RM1800. Tapi bila nak beli kereta, beli itu ini terus declare gaji mahal2.. 

Mengikut kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek, pengagihan bantuan kewangan ini akan diberi secara berperingkat2 tanpa penetapan masa, mulai Januari tahun depan. LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri) telah di lantik menjadi agensi utama pelaksanaan bantuan ini memandangkan agensi berkenaan mempunyai fail2 cukai bagi pembayar cukai yang aktif mahupun tidak. 

LHDN juga akan turut mengguna pakai sistem e-Kasih Jabatan Masyarakat (JKM) bagi mendapatkan maklumat rakyat yang benar2 layak menerima bantuan. Rakyat yang belum mendaftar dengan e-kasih boleh mendapatkan borang permohonan di website LHDN. Borang2 juga boleh di dapatkan di kaunter2 LHDN di seluruh negara dan pengagihan nya akan di umum kan dari masa ke semasa.

Antara agensi lain yang turut terlibat ialah, Bank Simpanan Nasional (BSN), Bank Negara, serta POS Malaysia.

Syarat2 kelayakkan pula ialah, keseluruhan pendapatan seisi rumah ialah RM 3000 dan kebawah. Ia di ambil kira dengan mencampurkan pendapatan suami,isteri dan anak2 yang tinggal bersama. Namun persoalan bagi anak2 yang tinggal berasingan masih di bincang kan.

"soal isi rumah, seorang tapi sudah berkerja dan bayar zakat sendiri, saya rasa dia layak. Namun, ini kita akan pasti kan kemudian dan masuk kan dalam isu2 yang perlu di jelas kan..." Datuk Dr Awang Adek Hussin

Ada harapan ke korang termasuk dalam golongan yang di nyatakan..
Macam mana pulak kalau pendapatan suami + isteri ialah dalam RM3200 tapi mempunyai anak ramai, mungkin dalam 3 orang.. Macam mana dgn nasib diaorang ni ek. 
Tambah2 lg kalau dok kat bandar JB yang semua orang tahu kos sara hidup paling tinggi kat Malaysia ni.
Dok menyewa rumah flat kos rendah tingkat 3 sewa sebulan RM600/-.. Amek kau!

Hopefully, kerajaan akan kaji lebih mendalam lagi. Dah alang2 nak beri bantuan, biar sama rata ye.