BELI PRODUK HIRAQ SECARA ONLINE. TIADA CAJ PENGHANTARAN!

Selasa, 12 Oktober 2010

20 Petua Untuk Dimurahkan Rezeki

Saje nak share input yg menarik utk pedoman sesama manusia. Aku dapat input ni dari dlm majalah MIDI keluaran Julai, hasil tulisan Salina Ibrahim.
Memandangkan aku pun tengah menuju ke arah pengupgrade-an diri, so sama2 lah kita check dimana kekurangan diri kita, dan siapalah kita disisi Tuhan yg Esa?!

Mengikut Salina Ibrahim konsep rezeki itu sendiri teramat lah luas, tidak terhad pada banyak duit dan kerja yang baik sahaja. Kehidupan tenang, anak sihat dan impian terlaksana; juga salah satu bentuk murah rezeki yg patut kita syukuri. Sehubungan itu, banyak amalan kerohanian yg boleh kita praktikkan untuk mendapatkan keberkatan ini. Antaranya;

1. MENYEMPATKAN DIRI UNTUK BERIBADAH
Allah tidak mensia-siakan pengabdian diri hamba-Nya seperti firman-Nya dalam hadis Qudsi "Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dgn kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu" (hadis riwayat Ahmad, Tirmizi, ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah)

2. MEMPERBANYAK ISTIGHFAR
Istighfar ialah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di hadapan Allah untuk membersihkan diri sendiri. Apabila hati bersih, maka Allah akan jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu berkenan untuk melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Rasulullah bersabda, "sesiapa memperbanyak istighfar, maka Allah akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka," (Riwayat Ahmad, Abu Daud an-Nasa, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas)

3. TINGGALKAN PERBUATAN DOSA
Banyak mana sekali pun istighfar, tidak akan laku di sisi Allah jika diri masih terus berbuat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah, tetapi juga menutup pintu rezeki, Rasulullah bersabda "... dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya." (Hadis Riwayat at-Tirmizi)

4. SENTIASA INGAT ALLAH
Banyak mengingati Allah, akan membuatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Rezeki bentuk ini, hanya Allah berikan kepada orang beriman. Allah berfirman, "(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah hanya dengan mengingatiAllah hati menjadi tenteram." (Surah Ar-Ra'd:28)

5. BERBAKTI DAN MENDOAKAN IBU BAPA
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda juga bersabda, "sesiapa yang berbakti kpd ibu bapanya, maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya." (Hadis Riwayat Abu Ya'ala at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim) Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki seperti sabda Rasulullah, "Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya, nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya." (Hadis Riwayat al-Hakim & ad-Dailami

6.BERBUAT BAIK DAN MENOLONG ORANG YABF LEMAH
Allah akan melapangkan rezeki kepada orang yang berbuat baik kepada orang yang lemah, termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Rasulullah bersabda, "Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah dikalangan kamu." (Hadis Riwayat Bukhari)

7. MENUNAIKAN HAJAT ORANG LAIN
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah melapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Rasullulah, "Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya... "(Hadis Riwayat Muslim)

8. BANYAK BERSELAWAT
Ada hadis yang menganjurkan kita membanyakkan selawat ke atas Nabi, jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan,kesedihan dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat.

9. BANYAK MEMBUAT KEBAJIKAN
Ibnu Abbas berkata, "Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati,kemurahan rezeki,kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa,menggelapkan hati,melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.

10. BERPAGI-PAGI
Berpagi-pagi bermaksud memulakan sesuatu kerja atau aktiviti pada awal hari, sebaik-baik selepas menunaikan solat subuh. Tentunya umat tidak digalakkan untuk bangun tidur lewat dan menangguhkan kerja. Menurut Rasulullah, berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat subuh berjemaah) ialah amalan yang berkat.

11. MENJALIN SILATURAHIM
Rasulullah bersabda, "Sesiapa yang ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya." (Hadis Riwayat Bukhari)

12. BIASAKAN DIRI DALAM KEADAAN KEKAL BERWUDUK
Suatu kisah menceritakan mengenai seorang arab Badwi yang datang menemui Rasulullah dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki. Baginda bersabda, "Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (daripada hadas) nescaya allah akan memurahkan rezeki." (Hadis diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13. BERSEDEKAH
Sedekah mengundang rahmat allah dan menjadi sebab Allah membuka pintu rezeki. Rasulullah pernah memberitahu Zubair bin al-Awwam; "Hai Zubir, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah Azzawajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain nescaya allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya. " (hadis Riwayat ad-Daruquthni dari Anas)

14. MEMBIASAKAN DIRI DENGAN SOLAT MALAM (TAHAJUD)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah

15. MEMBIASAKAN DIRI DENGAN SOLAT DHUHA.
Solat Dhuha dilaksanakan sewaktu kita sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), ketika kita baru masuk bekerja dan ketika itu juga kita kalut dengan segala macam urusan. Namun andai kita ambil beberapa minit untuk melunaskan solat Dhuha, amalan itu Insya-allah akan mengganjarkan pahala kerana ia [punya rahsia tersendiri. Firman allah dalam hadis qudsi: "Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas menggerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (Solat Dhuha) nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya. " (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. BERSYUKUR KEPADA ALLAH
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat daripada allah. Lawan syukur ialah kufur nikmat. Allah berfirman, "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras." (Surah Ibrahim;7) Allah berfirman lagi yang bermaksud, "... dan kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur." (surah 'Ali Imran:145)

17. MENGAMALKAN ZIKIR DAN BACAAN AYAT AL-QURAN TERTENTU
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau Asmaulhusna selain menenangkan, menjernihkan dan melunakkan hati, juga mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki. Misalnya, surah at-Taubah, ayat 128-129, jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki. Salah satu nama allah; al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu' misalnya dibaca, "Ya allah ya Fattah" berulang-ulang, diiringi doa; "Ya Allah, bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya'alim. " ada juga hadis menyebut sesiapa yang mengamalkan baca surah Al-Waqi'ah setiap malam, dia tidak akanditimpa kepapaan. Namun begitu, harus juga diingatkan bahawa kita tidak boleh sekadar beramal dengan ayat-ayat ini tetapi meninggalkan solat atau langsung tiada usaha keras untuk berjaya. Hal ini kerana tiada kejayaan selain usaha keras.

18. BERDOA
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-quran, allah menyuruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. BERIKHTIAR SEHABISNYA
Sudah jadi sunatullah, sesiapa berusaha, dia yang akan mendapat. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah memberikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tetapi agama hanya Allah berikan kepada orang dicintai-Nya saja. (Hadis Riwayat ahmad, Ibnu abi Syaibah dan al-Hakim). Bagi orang yang beriman, dia perlu mencari sebab yang boleh membawa kpd murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak hati tenang bacalah al-Quran, hendak dapat anak yang baik didiklah sejak di dalam rahim lagi, hendak sihat jagalah pemakanan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri mesti berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat jauhilah yang haram.

20. BERTAWAKAL
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Firman allah, "sesiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya). "(surah At-Thalaq:3) Rasulullah bersabda "Andainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang". (Riwayat ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah)

p/s: renung-renung kan.. & selamat beramal.
sharing is caring...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan